
Image: Christie’s
NFT: een nieuw begrip in de creatieve industrie
Het is vast al eens op je beeldscherm langs gekomen, het monumentale digitale kunstwerk van de kunstenaar Beeple wat voor $69,346,250 door het veilingshuis Christie’s is gefeild. Nog niet gezien dan wel de moeite waard een kijkje te nemen. De collage van al zijn posts van de afgelopen 13,5jaar in een werk samengevat oftewel: EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS.
Of het je kunstwerk je aanspreekt of niet, wat bijzonder in ieder geval is dat het het eerste digitale kunstwerk is dat met een NFT door Christie’s is gefeild. Ja, inderdaad de “non-fungible tokens” waar iedereen in de creatieve industrie het over heeft.
Nog niet van gehoord?
Een NFT is een non-fungible token. In essentie is het een verzamelbaar digitaal activum dat waarde bevat als een vorm van cryptocurrency. Bekijk het zo dat in de niet digitale wereld kunst, antiek, historische voorwerpen en andere spullen op veilingen verkocht worden met een echtheidscertificaat. Een NFT is een digitaal echtheidscertificaat.
Het woord non-fungible betekent dat ze uniek zijn en niet door iets anders vervangen kunnen worden. Je kunt NFT’s kopen, verzamelen, verkopen en zelfs vernietigen, net als fysieke items. Dankzij de blockchain hebben ze nu een transparante transactie- en prijsgeschiedenis die zichtbaar is voor iedereen met een internetverbinding.
Wat even wennen is, is dat er bijvoorbeeld in het geval van het kunstwerk van Beeple dat die bestanden overal op internet te vinden en te gebruiken zijn zonder dat de copyright-politie bij je op de stoep staat. Ondanks dat iedereen dus in bezit kan zijn van het plaatje kan er maar één persoon zijn de eigenaar is van de NFT van het kunstwerk.
Dit opent interessante mogelijkheden voor individuele creatievelingen die digitaal werk produceren, maar als de hype voorbij is en deze nieuwe markt gaat inklinken zullen bedrijven zeker volgen.
Wil je met ons filosoferen over de mogelijkheden van NFT’s binnen jouw werkgebied? Bel ons. Ondertussen willen we je aanraden een kijkje te nemen op de Beeple website. Een leuk detail (voor ons) is dat hij met dezelfde 3D software werkt, waar wij onze (kunst)werken voor jullie mee maken.

Leuke winactie: naar Schotland met BRITA!
Een leuke winactie promoten op social media met als prijs een reis naar Schotland? Dat doen wij graag bij JWB! Maar daar hoort natuurlijk veel meer bij…
Onze tekstschrijfster is mee geweest op persreis met BRITA om een bezoek te brengen aan o.a. het WDC (Whale & Dolphin Conservation Centre) in Schotland. Daar zijn geweldige teksten uit voort gekomen met prachtig beeldmateriaal i.s.m. de beroemde natuurfotograaf Charlie Phillips.
Deze teksten over de samenwerking tussen BRITA en het WDC hebben wij vervolgens onder de aandacht gebracht van diverse pers en media en met succes! De aankomende tijd zijn artikelen over BRITA en hun warme hart aangaande duurzaamheid en verantwoordelijkheid te lezen in kranten en tijdschriften, zowel online als offline. En daar zijn we trots op!

Digitale Trends 2019
Voel je je soms bezwaard als je weer online bent, op Facebook, Youtube of Whatsapp bijvoorbeeld? Het is een niet meer weg te denken onderdeel van ons leven en wees gerust… je bent niet alleen. We hebben wat cijfers voor je op een rijtje gezet!
Goede tijdsbesteding
We zijn gemiddeld bijna 5 uur per dag online te vinden, om precies te zijn 4 uur en 44 minuten. Dat is toch ietsje minder (6 minuten) dan in 2018. Op social media zijn we iets minder actief en ook zo voor het streamen van tv en video. Maar muziek weten we steeds meer te vinden en of we nu de radio streamen op kantoor via de computers of Spotify in de auto luisteren; we swingen steeds meer mee! En het liefst slaan we geen dag over.
Nog steeds sociale dieren
Oké, muziek is iets persoonlijks maar we praten er misschien wel graag over of delen dit via Whatsapp. Want het gebruik van social media blijft met afstand de online nummer één. Met 11 miljoen medegebruikers is er dan ook altijd wel iets te vinden of beleven natuurlijk… In de bekende kring van Whatsapp doen we dat het liefst en steeds meer. Maar liefst 82% gebruikt met regelmaat Whatsapp, gevolgd door Youtube (77%) en Facebook (74%). Instagram en LinkedIn maken de grootste sprongen vooruit. Ga maar eens na wat je zelf gebruikt van de aanwezige platforms…
Altijd en overal
Leg alsjeblieft heel even die mobiel weg! … herkenbaar? Dat kan en je bent niet de enige. Vrijwel iedereen zet zijn of haar mobiele telefoon in om online te gaan (97%). Verrassend genoeg (vonden wij) staat het gebruik van de laptop/desktop nog ver boven de tablet. De mobiele telefoons zijn natuurlijk ook groter en gebruiksvriendelijker geworden. Heb je zelf nog een tablet regelmatig actief in gebruik?
Oh ja: wij zorgen er vanzelfsprekend voor dat alle content die we maken responsive is en getest op vele verschillende devices, browsers en versies! Je begrijpt nu vast wel waarom!
Benieuwd naar nog meer cijfers?
Bron: https://datareportal.com/reports/digital-2019-netherlands

Regels voor winacties op Facebook
Foei dat mag niet! Regelmatig gaat men de fout in en zo heel gek is dat eigenlijk niet. De details kun je terugvinden in de Promotion Guidelines van Facebook. De scheidslijn tussen wat wel en niet mag is soms flinterdun! Eerlijk gezegd, wel eens discutabel…
Wat niet mag: ‘like mijn pagina en win…’
Wat wel mag: ‘Psst… een … winnen? Dat kan! Het enige dat je hoeft te doen is deze post liken. Supersimpel, dus waar wacht je op?!’
Voor ons is dit slechts de basiskennis! Wat leuker is, is om met je mee te denken hoe we de content relevant maken voor jouw doelgroep, de interactie opzoeken! De kwalitatieve likers en volgers voor je vinden en verzamelen! Ze écht oprecht geïnteresseerd maken in jouw bedrijf, producten of diensten.
Mensen gebruiken Facebook om op de hoogte te blijven van updates van hun sociale netwerk en daarnaast gebruiken ze het om zichzelf gewoon te vermaken en (goed) te informeren. Zorg dus voor waardevolle content. Geef tips, inspireer, zorg voor een lach, zet ze aan het werk, verras! Kortom: vermaak ze.
Advies nodig? We staan klaar voor je!

#Tadaa - Onze nieuwe website!
Stop de persen! Bel het ANP! Stuur je postduiven en push-berichten uit, want… JWB is vernieuwd online!
De lat lag hoog, héél hoog. Als communicatiebureau jezelf op het web presenteren gaat gepaard met een tikkie prestatiedruk. Maar we weten wat we kunnen en zijn dan ook erg trots op het resultaat!
Een verrassende, doordachte en creatieve website waarmee we willen inspireren en informeren. Weten wat we voor jou kunnen betekenen of stiekem nieuwsgierig naar wie van ons de #nieuwsjunk is…?

Toffe trends in webdesign
Het ontwerp van je site bepaalt welk publiek je trekt en hoe je boodschap overkomt. Het is daarom een ontzettend belangrijk onderdeel van je communicatiestrategie. Geen zorgen, wij hebben voor jou ter inspiratie een paar trends op een rijtje gezet. Het sleutelwoord? Durf!
Unieke illustraties
Een leuke stockfoto op je main-page plempen, daar kom je niet meer mee weg. Een illustratie daarentegen spreekt jouw bezoekers direct aan. Helemaal als de illustratie geanimeerd is. Het maakt jouw design uniek en dat is goud waard! Daarnaast zorgt een speciaal ontworpen illustratie ervoor dat complexe materie toegankelijk wordt.
Een andere mooie vorm van illustratie is video. Bedenk wel dat illustrerende video bedoeld is als sfeermaker en als ondersteunend middel. Voorkom dan ook lange (bedrijfs)video´s. Ga voor korte beelden die een emotie of connectie met jouw bedrijf oproepen. De nieuwsgierige bezoeker klikt zo door!
Coole cijfers
Als de getallen je om de oren vliegen, is menig persoon gauw de kluts kwijt. Datavisualisatie is daarom hot and happening dezer dagen. Door overzichtelijk data in kaart te brengen, weet je jouw bezoekers daadwerkelijk te boeien met al die cijfers. Een mooi gevisualiseerde tabel in een fijne kleur maakt die pittige procesbeschrijving plots een plezier om naar te kijken!
Lekker brutaal
Het schreeuwt en tiert en trekt al die passieve bezoekers *pats* je website in! Klaar voor wat opschudding? Dit is brutal webdesign. Heftig is het zeker, maar dat het werkt is een feit. Namen als Adidas en IKEA Zwitserland gingen je voor, maar ook bol.com en Etos wagen zich eraan. Niet-bestaande uitlijning, vieze kleuren, vervreemdende foto´s en ouderwetse HTML-links; hoe lelijker, hoe beter. Zeiden we het al? Het sleutelwoord is durf!
Blanco
Na alle hectiek een stevige tegenhanger, namelijk het minimalistisch webdesign. Stilte, rust, blanco. Websites die nauwelijks kleur gebruiken en vooral functioneel zijn ingericht. Let wel, schijn bedriegt! Het lijkt alsof dit het meest simpele webdesign ooit is, maar zodra je het ontwerp stript moet de routing van je site meer dan perfect zijn. Gooi je het op minimaal en praktisch, dan mag je bezoeker zich geen enkel moment afvragen: waar ben ik?
Bron: frankwatching.com
Nog aan de beademing van de brutale ontwerpen of vooral enthousiast geworden van deze trends?

Oops, something went wrong…
We zijn verwend met snel internet en informatie à la minute. Als dat een keer niet gebeurt, zijn we meteen van ons à propos. Wat gebeurt hier nou?! Eén van de grootste ergernissen in de digitale wereld is dan ook klikken op een defecte link.
Het is simpel maar waar: een typefout is vaak de boosdoener. Uit onderzoek van SEMrush, een online marketing platform, blijkt dat veruit de meeste links defect zijn vanwege een typefout of ze verwijzen naar niet-bestaande pagina´s. Met name interne links lijken hiervoor gevoelig. Maar liefst 42,5 procent van de onderzochte interne links leidden tot niets
Ranking
Een reden voor de slechte resultaten is dat er meer aandacht uitgaat naar externe links, omdat deze de ranking van Google bepalen. Hierdoor worden links binnen de eigen website een ondergeschoven kindje. Zonde natuurlijk, want juist links op de eigen pagina zijn van groot belang voor het goed functioneren van je website. Maar ook van de externe links was ruim 40 procent van de gevallen defect. Dit heeft een negatieve invloed op de Google vindbaarheid.
Redirects lijken een ander hoofdpijndossier voor websitebeheerders. Redirects, oftewel verwijzingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat bezoekers automatisch van een oude naar een nieuwe website worden doorgestuurd. Als hier een foutje in zit, komt de bezoeker in een oneindige cirkel van redirects. Niet optimaal voor de klantvriendelijkheid.
Dus check, check, dubbelcheck. Maak jouw bezoeker én jezelf vrolijk! Controleer regelmatig je redirects, interne en externe links. Gewoon even een half uurtje doorklikken. Dat scheelt een hoop frustratie en levert jou een goede vindbaarheid op!